Tipuri si…tipuri (Partea I)

In toti acesti ani ai existentei mele (ehh..sunt doar 18, dar totusi…este ceva) am avut sansa sa intru in contact cu destul de multi oameni si am avut sansa sa ii cunosc si sa le inteleg personalitatea. Fiecare om este interesant in felul lui si fiecare are ceva care iti atrage atentia si te face curios, dar asta nu inseamna ca voi scrie despre toti cei pe care i-am intalnit. Nu! Voi scrie despre cei care au o personalitate care mi-a atras cu adevarat atentia, personalitati complexe as putea spune eu plus ca anumite aspecte ale lor imi aduc un zambet pe fata (si nu in sensul bun).

De cateva zile incoace am planuit sa scriu mici caracterizari ale acestor personalitati, cu vorbele mele (ca doar nu am diploma in psihologie sau orice alta stiinta ce presupune cunoasterea oamenilor), fara sa dau nume si fara sa imi bat joc de nimeni. Pot spune ca este si un fel de test pe care mi-l dau mie ca sa vad cat de bine cunosc acele persoane. Nu voi numi personalitatie. Le voi nota pur si simplu cu “1, 2…” etc

1.

Caracteristica dominanta a acestui om este faptul ca mereu vrea sa fie la conducere, sa ordone celor din jur ce sa faca si mereu se asteapta sa fie servit fara ca el sa deschida gura. Se asteapta de la cei din jur sa-i citeasca gandurile si sa ii ghiceasca dorintele plus sa i le indeplineasca. Daca cineva nu ii face pe plac, se enerveaza si se razbuna subtil, dar sigur, fara ca tu sa stii de unde a pornit totul. Daca il intrebi ce s-a intamplat sau daca ai gresit cu ceva, se enerveaza si toata vina o arunca asupra ta, fara sa isi analizeze macar partea sa de vina. Daca indraznesti cumva sa ii reprosezi faptul ca nu si-a exprimat gandurile cu voce tare, explodeaza, pentru ca isi da seama ca a gresit, dar nu vrea sa recunoasca. A recunoaste ceva ce a facut gresit nu este punctul lui forte si ascunde chestia asta cu vehementa.

Nu poate purta o discutie fara sa ridice tonul. Crede ca astfel se face ascultat si isi impune punctul de vedere. Daca cumva a fost jignit sau suparat in trecut, plateste cu aceeasi moneda mai tarziu persoanei care se face vinovata de aceste “crime”.

Nu este genul de persoana care sa isi exprime sentimentele. Prefera sa se inchida in sine si sa nu lase pe nimeni sub carapcea lui. Cu toate acestea, ii place sa fie inconjurat de persoanele dragi, nu ii place singuratatea si vrea cat mai multa afectiune.

Este conservator si incapatanat, face doar cum ii place si cum crede ca este bine. Daca o idee i se fixeaza in minte, tine de ea si tinde sa o duca la extreme. Nu asculta parerile altora, decat daca este necesar. Tine la tradititii si nu ar iesi din ritmul pe care si l-a creat acum multi ani pentru nimic in lume. Mereu vrea sa fie cel mai bun, sa arate tuturor cat este el de priceput la toate si ii place sa demonstreze prin actiunile sale ca cei din jurul sau depind de el.

Dar chiar daca ii place sa fie sef, este un conducator abil, inteligent, care stie cum sa coordoneze oamenii aflati sub conducerea lui. Este bun organizator, destept, cu o minte agera si memorie fotografica. Este descucaret in orice situatie si stie sa se adapteze usor. Este ambitios si mereu isi atinge telurile impuse, chiar daca asta se intampla intr-o perioada mai lunga de timp. Cand este binedispus, este vesel, comunicativ, si ar face orice pentru cei dragi lui.

Stie sa asculte atunci cand vrea, si da sfaturi relativ bune. Vrea sa ii ajute pe cei din familia lui atunci cand au probleme, desi uneori, se implica prea mult si devine sufocant. Tinde sa dramatizeze orice lucru, chiar si moartea unei muste, luand totul personal.

2.  

Daca ar fi sa comparam urmatoarea personalitate cu cea de mai sus, rezultatul ar fi ca cele doua sunt total opuse.

Persoana aceasta este deschisa, linistita, se poate purta o discutie normala cu ea. Nu are probleme in a-si exprima gandurile, sentimentele si in a comunica. Totusi, aici exista o probleme, in aceasta deschidere fata de ceilalti. Atunci cand  are probleme si simte nevoia sa se destainuie cuiva, spune tot ce are pe suflet primei persoane care arata putina compasiune. Astfel, problemele de familie devin problemele tuturor.

Este o fire muncitoare, ambitioasa, care pune suflet in tot ceea ce face. Ii place sa termine ceea ce a inceput si este adepta proverbului “nu lasa pe maine ce poti face azi”. Are un suflet de artist, placandu-i frumosul si sa picteze. Ii place curatenia si ordinea si tinde sa duca toate lucrurile pana la perfectiune.

Atunci cand spune celor din jur sa faca un lucru, nu asteapta mai mult de cinci minute pana sa le spuna acelor persoane a doua oara ce au de facut, de data aceasta ridicand tonul. Este o fire care se enerveaza usor si care nu accepta refuzuri, dar cu care se poate ajunge la o intelegere, daca ii prezinti cum trebuie avantajele si dezavantajele situatiei si daca ambele parti sunt in castig.

Este o persoana abila atunci cand vine vorba de minciuna. Stie sa ascunda anumite secrete foarte bine, dar tocmai aceasta rigurozitate o da de gol. Daca cineva o intreaba de ce face aia sau aia, imediat gaseste o scuza si schimba subiectul. Nu accepta ideea ca cineva i-ar putea descoperi secretele

Este uneori timida si nu stie sa isi impuna punctul de vedere, decat atunci cand este cu adevarat nevoie. Cand vine vorba de alegerea prietenilor, intotdeauna a facut alegeri proaste si a intrat in cercuri nepotrivite pentru firea ei. Este o persoana care se ghideaza dupa ce vor altii si dupa gusturile altora, incercand mereu sa fie pe placul celor din jur. Stie sa se descurce in orice situatie, cu orice fel de oameni.

————————————————-

Cam atat pentru azi. Data viitoare voi veni cu alte doua personalitati, si daca imi mai amintesc <,> ceva despre personalitatile de mai sus, am sa completez.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s